مشخصات:
وافل چیست
وافل سقفی، سازه بتنی است که به دلیل ساختار شبکه شبکهای خود به سقف مشبک معروف است. و به دلیل استفاده از قالبهای موقت، به عنوان سقف مجوف نیز شناخته میشود.
ساختار شبکهای سقف وافل تاثیر بسزایی در زیبا سازی سطح زیرین بنا، کاهش وزن مرده سازه، کاهش هزینه ضمن افزایش سرعت اجرا و ایمنی سازه دارد. استفاده از وافل سقفی در ساختمان های فلزی و بتنی در ارتفاع زیاد و اشکال منظم و نامنظم تا دهانه بیش از 12 متر رایج میباشد.
مزایای سقف وافل
حذف مصالح از پیش ساخته شده و جلوگیری از هزینههای اضافی خرید آنها
صرفه جویی کلی در سیمان و بتن مصرفی امکان اجرا روی اسکلت فلزی و اسکلت بتنی
عدم نیاز به تخته ریزی زیر شاسی و امکان اجرا توسط نیروهای عمومی
مقاوم در برابر لرزش و آتشسوزی
تجدیدپذیری قالبها پس از پایان کار
افزایش مقاومت و ایمنی سازه
عایق مناسب صدا و حرارت
انواع سقف وافل
سقف وافل یک طرفه
برای سقف وافل هم از تیرچه فولادی با پایه بتنی استفاده میکنند. اجزای این تیرچه آرماتور بالا، آرماتور عرضی و آرماتور کششی پاشنه است. سقف وافل یک طرفه عملکردی مانند سقف تیرچه بلوک دارد. با این تفاوت که به جای بلوکهای سیمانی، سفالی یا یونولیتی از قالبهای مستطیلی وافل استفاده میشود. هر دو نوع سقف محدودیت اجرا دارند و حداکثر اجرای آنها در دهانههای 9 متری امکان پذیرمیباشد. در دهانههای یکسان، سقف وافل از سقف تیرچه بلوک ضخامت کمتری خواهد داشت.
سقف های پروژه 240 واحدی دانشکده کشاورزی از نوع وافل یک طرفه می باشد.
مزایا سقف وافل یک طرفه:
سهولت حمل و نقل و کاهش مصرف انرژی
استحکام در برابر لرزشهای جوی
تجدید پذیری قالب وافل و کمک به محیط زیست
بالا بودن سرعت اجرا و کاهش هزینههای نهایی
کیفیت نمای بهتر نسبت به تیرچه بلوک
سقف وافل دو طرفه
این نوع از سقف بیشتر در ساختمان های دارای دهانه ی بلند (تا 12 متر) کاربرد دارد. قالبهای مورد استفاده مربعی شکل هستند و به صورت دال دوطرفه عمل میکنند. در سقف وافل دو طرفه، میلگردها در دو جهت متعامد بسته می شوند. هرچند این نوع سقف میزان مصرف میلگرد و قیمت تمام شدهی بیشتری در مقایسه با سقف وافل یک طرفه دارد، اما در نهایت مقاومت، استحکام و ایمنی بیشتری دارد. در این سقف امکان حذف تیرهای میانی به علت باربری دوطرفه را داریم. این مزیت موجب دستیابی به سقفی تخت و افزایش ارتفاع مفید در معماری میشود.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک
در گذشته هزینه سقف تیرچه بلوک کمتر از سقف وافل بود و برای دهانههای تا 7 متر، اکثرا سقف تیرچه بلوک توصیه میشد. اما امروزه با توجه به افزایش قیمت یونولیت سقف تیرچه بلوک، این روش توجیه اقتصادی ندارد. چرا که قیمت تمام شده آن، هم در دهانه کوتاه و هم در دهانه بلند بیشتر از اجرای سقف وافل خواهد شد.
در سقف وافل تیرچهها به صورت درجا ساخته شده و میلگردها نیز به صورت درجا به هم بافته میشوند. در این روش به جای استفاده از میلگردهای خرپایی از میلگردهای سنجاقی استفاده میکنند. همین امر موجب شده هزینه خرید، حمل و جوشکاری میلگردها در اجرای سقف وافل حذف شود.
سقف وافل را میتوان در دهانههای بزرگ (تا 16 متر) اجرا کرد. در نتیجه میتوان ستونهای اضافی سازه را در پلان ستون گذاری حذف کرد و به کاهش هزینه نهایی ساختمان کمک کرد.
قالبهای وافل را میتوان پس از خشک شدن از سقف خارج و آنها را در پروژههای دیگر نیز استفاده کرد. به عبارتی با یک بار خرید قالب وافل میتوان حدود 50 مرتبه از آنها استفاده کنید.