همبندی میلگرد های سازه

Image Image

مشخصات:

همبندی چیست؟

تمام تجهیزات فلزی ساختمان با استفاده از روش همبندی (Equipotential Bonding) به هم متصل و هم‌پتانسیل می شوند تا دیگر اختلاف پتانسیل و خطراتی مانند برق گرفتگی وجود نداشته باشد. البته باید گفت وجود پتانسیل بزرگ، به خودی خود برای انسان خطرناک نیست؛ آنچه خطرناک است، قرار گرفتن در معرض یک اختلاف پتانسیل بزرگ است. در روش همبندی، با اتصال الکتریکی تمامی سازه‌های فلزی به یکدیگر، از شکل گیری اختلاف پتانسیل خطرناک (و عبور جریان الکتریکی) بین آن ها جلوگیری می‌شود.

در اصل، همبندی به معنی کم کردن اندازه ولتاژ تماس در ساختمان و نقاطی است که عبور جریان از زمین اتفاق می افتد. برای این منظور با استفاده از یک هادی که دارای سطح مقطع بزرگ و مقاومت الکتریکی کم باشد، اسکلت هادی ساختمان و بدنه هادی بیگانه (مثل لوله کشی فلزی) به یکدیگر متصل می شوند و با این کار، تمام نقاط سازه هم‌پتانسیل می شوند. هادی که در همبندی استفاده می شود، می تواند سیم مسی، تیر فلزی، میلگرد، ستون و یا تسمه باشد.

 

میلگرد همبندی چیست؟

 

همانطور که گفتیم، ایجاد اختلاف پتانسیل بین سازه های فلزی ساختمان خطرناک بوده و باعث ایجاد جریان الکتریکی می شود. بنا بر این اگر از سمت زمین، جریانی به اسکلت هادی ساختمان وارد شود، ولتاژ تماسی ایجاد می شود که خطرناک است.در این حالت با استفاده از میلگرد همبندی، تمام نقاط تماس را هم‌پتانسیل می کنند تا از بروز خطر جلوگیری شود. البته می توان از اجسام دیگری به غیر از میلگرد برای این کار استفاده کرد.

(ولتاژ تماس یا Touch Voltage به اختلاف ولتاژ بین دست و پای شخصی می گویند که دستش به بدنه برق دار وصل شده باشد)

در بسیاری از استانداردهای معتبر مرتبط با همبندی و الکترود زمین در فونداسیون ساختمان، استفاده از چندین هادی الکتریکی با مشخصات فنی مختلف را مجاز اعلام کرده اند. مناسب ترین هادی های الکتریکی از جنس مس، استنلس استیل، فولاد گالوانیزه گرم و ، به صورت اشکالی نظیر هادی مدور، تسمه و هستند؛ اما در کشور ما عمدتا به دلیل پایین تر بودن هزینه میلگرد فولادی به عنوان هادی، استفاده از میلگرد همبندی نسبت به هادی الکتریکی کلاسیک، متداول تر است.

 

ویژگی های میلگرد همبندی

میلگرد همبندی را می توان از بین میلگردهای اصلی (در شناژها یا ستون های سازه) انتخاب نمود و یا از یک میلگرد اضافه (میلگردی که به میلگردهای اصلی سازه اضافه شده است)؛ اما در هر صورت، سایز میلگرد همبندی و دیگر ویژگی های آن باید مطابق نکات زیر باشد:

  • از هر دو نوع میلگرد ساده و آجدار می توان به عنوان هادی استفاده کرد.
  • قطر میلگرد همبندی نباید از 8 میلی متر کمتر باشد و بر اساس سطح مقطع هادی اصلی فاز ساختمان، قطر 10 میلی متری نیز قابل استفاده است.
  • تمامی قطعات شبکه همبند به واسطه اتصال الکتریکی مطمئن باید به گونه ای به یکدیگر متصل شوند که مقاومت الکتریکی در محل اتصال به حداقل مقدار ممکن برسد.
  • جوشکاری، گزینه مناسب برای اتصالات بین میلگرد و تجهیزات است.
  • برای جوشکاری میلگردهای همبندی طولی، باید حدود 10 سانتی متر از انتهای هر دو میلگرد روی یکدیگر قرار گیرند و جوش داده شوند. (مطابق شکل زیر)  

پروژه های مرتبط: